i feel so bad about not being able to update as often the past several weeks but i'm hoping to pick up speed from next week!! when i start concentrating on something, i have no room for anything else and have to put away everything on the side. i wish i were more competent...anyway, here are some recipes; again, they are very rough ones so please adjust according to your preference.
ここ最近なかなか更新が出来なくてかなり後ろめたい気分ですが、来週からは何とか今までのペースに戻したい!と思っています。そうなんですよ、私、何かに集中すると、それ以外は何も手がつかなくなってしまうんです。もっと要領良くなれれば良いのですが・・・それはそれとして、レシピです。いつものようにかなり大ざっぱな分量なので好みに応じて調整して下さい。
+pate de foie+
520g chicken liver, cleaned and chopped (soak in milk)
3 onions, sliced
3 hard boiled eggs
85g butter
2tsp sugar
1.5tsp quatre epices (if not, all spice will do as well)
2.5tsp salt
*this amount makes "ALOT" so reduce accordingly
+stir-fry sliced onions w/olive oil until transparent and soft +add chicken livers and cook until brown. +cool slightly and put in food processer. +add rest of the ingredients and blend until nice and smooth. +chill in fridge (best after 1 day in fridge)
+レバーパテ+
鶏レバー 520g、洗って適当な大きさに切る(牛乳に浸して臭みを取る)
玉ねぎ 3個、スライス
ゆで卵 3個
バター 85g
砂糖 小さじ2
キャトルエピセス 小さじ1.5(無ければオールスパイスでも良いと思います)
(↑シナモン、クローブ、ナツメグ、ブラックペッパー)
塩 小さじ2.5
*かなり大量に出来る量なので、好みに応じて調整して下さい。
+オリーブオイルで玉ねぎがしんなり、透き通るまで炒める。 +レバーを入れて火を通す。 +少し冷ました後フードプロセッサーに入れる。 +残りの材料を全部入れて滑らかになるまで良く混ぜる。 +冷蔵庫に入れて冷やす(冷蔵庫で一晩置いたくらいが美味しい)
+salted pork w/red cabbage+
-salted pork-
1kg pork chuck roll
30g salt (3% of meat)
+place meat (uncut) in plastic bag and apply salt on surface. +get air out from bag and seal the mouth. +keep in fridge overnight.
500g salted pork
1/2 red cabbage, chopped
1/2 onion, sliced
1~2 cloves of garlic, sliced
1/2 tbs cooking oil
1tbs wine vinegar
75ml white wine
1 laurel leaf
+wash salted pork with water, dry with paper napkin and cut into large bit-size pieces. +cook pork meat in thick pan with oil until slightly brown. +add onion and cook until soft. +add red cabbage and cook until soft. +add wine vinegar, white wine, garlic and laurel leaf. (you can add water by your preference) +cover and cook over low heat for 30~40min
*salted pork gives you a very nice broth and you basically need not to add any seasoning. but if you prefer stronger taste, add salt by your preference.
*i tried the same recipe using japanese sake and ume (japanese plum) vinegar which turned out absolutley great as well!!
+塩豚の赤キャベツ煮+
豚肩ロース(塊) 1kg
塩 30g(肉の3%)
+肉を塊のままビニール袋に入れ、表面に塩を満遍なくすり込む。 +ビニールの中の空気を抜いて、口を閉める。+冷蔵庫で一晩置く。(このままの状態で約1週間ほどもつ)
塩豚 500g
赤キャベツ 1/2個、ざく切り
玉ねぎ 1/2個、スライス
にんにく 1~2片、スライス
サラダ油 大さじ1/2
ワインビネガー 大さじ1
白ワイン 750ml
ローレル 1枚
+塩豚を水で洗って、ペーパータオルで水気を拭く。大きめの塊に切る。 +厚めの鍋にサラダ油を入れて塩豚を軽く焼く。 +玉ねぎを入れてしんなりするまで炒める。 +赤キャベツを入れて柔らかくなるまで炒める。 +ワインビネガー、白ワイン、ニンニク、ローレルの葉を入れる。(好みに応じてお水を入れてみても良いかも知れません) +フタをして30~40分弱火にかける。
*塩豚から良いお出汁が出るので基本的に調味料は入れませんが、少し強めな味がお好みでしたら少しお塩を入れて下さい。
*同じレシピを日本酒と白梅酢で作ってみましたが、こちらもかなり美味しかったです^^
+sam-gae-tang+
1 whole chicken
1 ginseng
1 cup glutinous rice, washed and drained
1/2 scallion, chopped
pine seed
wolfberry
garlic
chestnut
(jujube)
+stuff chicken w/glutinous rice. +place chicken in casserole and add cover with water. +add rest of the ingredients and cook over low heat for about a 1~2 hours until chicken gets soft and rice inside is cooked. (i cooked over heat for about an hour and cooked with pressure cooker for about 10 min.) +add salt and serve
*there are other thorough ways of preparing but i took the easiest path
*so easy and so tastey, and above all, very healthy, and can be a great party dish!!
+サムゲタン+
鶏 1羽
高麗人参 1本
もち米 1カップ、洗って水からあげる
ネギ 1/2本、ざく切り
松の実
クコの実
ニンニク
栗
(ナツメ)
+鶏肉の中にもち米を詰める。 +鶏肉を土鍋に入れて、かぶるくらいの水を入れる。 +残りの材料全てを入れて、鶏肉が柔らかくなり、米に火が通るまで弱火で1~2時間煮込む。(私は弱火で1時間ほど煮込んだ後、圧力鍋で約10分火にかけました) +お塩で味を整えて、いただきまぁす。
*もっと丁寧な作り方もありますが、一番簡単な方法で作りました。
*とっても簡単で、とっても美味しくて、何より体にも良いし、パーティにもぴったりです!